Samen slapen: hartstikke natuurlijk

door okt 18, 2018

Hi, ik ben Anouk

En ik inspireer je de moeder over verbindend opvoeden.

Zo luid mijn Instagram bio althans..

Enfin. Ik maak dan misschien graag (slechte) grappen, maar ik ben bloedserieus over de manier waarop we met kinderen omgaan.

Ik weet nog goed dat onze kraamhulp zei: “Als ze heeft gedronken en een schone luier heeft, huilt ze zichzelf wel in slaap. Al haar behoeften zijn vervuld, dus oppakken uit de wieg is niet nodig”. Schaapachtig ja knikkend deed ik wat ze zei, want zij zal het toch wel weten, dacht ik. Gelukkig voelde ik al snel dat het voor mij heel onnatuurlijk was om mijn baby niet te troosten en haar van mij weg te leggen. Het resulteerde in een overstuur kind en een ongelukkige moeder. En in plaats van te drijven op adviezen en theorieën besloot ik vanaf dat moment alleen nog maar te doen wat mijn moedergevoel mij ingaf. Dat was zo moeilijk niet, want het enige dat ik nog hoefde te doen was kijken naar mijn baby. Welke behoefte heeft ze nu werkelijk? En toen zag ik meteen dat die behoeftes niet stopten bij een schone luier en volle maag. Nee, ze had ook gewoon behoefte aan nabijheid en een hele bak liefde. Ach ja, baby’s zijn net mensen.

 

HARTSTIKKE NORMAAL

Samen slapen is nogal taboe. Al snel wordt het bestempeld als verwennerij of zelfs gekoppeld aan een gebrek aan opvoedkundige vaardigheden. “Je komt er nooit vanaf” en “Zo leert ze nooit alleen slapen”. De kritiek vloog ons om de oren. Voor mij is samen slapen echter een bewuste keuze geweest, omdat ik geloof dat kinderen nu eenmaal behoefte hebben aan nabijheid, ook (en misschien wel juist) ’s nachts. De noodzaak werd mij alleen al duidelijk door mij te verplaatsen in mijn baby. Een klein wezentje, totaal afhankelijk. Nog geen idee van hoe de wereld in elkaar zit, alleen op een kamertje en niet wetende of papa en mama er überhaupt nog wel zijn bij het wakker worden. En hoe fijn is het dan de nabijheid te ervaren van die enige veilige haven; je ouders.

Nog los van het gevoel van veiligheid is samen slapen ook gewoon hartstikke natuurlijk. Want is er überhaupt een diersoort dat zijn jong een hol verder te slapen legt? Oude volksstammen kennen het principe van eigen slaapkamers niet eens en daarnaast heeft samen slapen ook allerlei bewezen positieve effecten. Het vermindert de kans op wiegendood (omdat je signalen van verstikking eerder oppikt), het stimuleert de hersenontwikkeling, hechting én vitale functies zoals ademhaling en hartritme. Een heleboel voordelen, maar belangrijker nog: het is heel normaal. Want kinderen die samen slapen zijn niet stuk:

Ze zijn niet stuk omdat ze bij me slapen.
Niet kapot omdat ze vaak wakker worden.
Ze zijn niet raar als ze mij nodig hebben.
Niet gek omdat ze dichtbij willen zijn.

Het is normaal. Zij zijn normaal.
Want het enige wat ze doen is vanuit hun natuurlijke behoefte met mij communiceren.
En dat betekent dat ze mij nodig hebben, zoals dat in de natuur nu eenmaal gaat bij jonkies.
Die overleven simpelweg niet zonder ouders.

Jonkies worden dichtbij gehouden.
Veilig, zoals kuikens onder moeders vleugels en een aapje op de rug van zijn moeder.
Geen dier dat z’n jong een hol verder te slapen legt omdat de buurvrouw dat van hem verwacht.
Nee, alles wat zij doen is luisteren naar hun instinct.

En hoewel we onszelf steeds verder van die natuur vandaan brengen zijn wij stiekempjes nog steeds als oermensch geprogrammeerd.
Wij, en al helemaal onze kinderen. 

Dus wie is hier nu stuk? Wie is hier kapot? Één ding weet ik zeker: zij niet.

VEILIG

Als nieuwbakken ouder hoor je de vreselijkste verhalen als het gaat om de risico’s van samen slapen. En die risico’s zijn er ook. Dus let goed op:

  • Houding: als een baby op zijn rug ligt is het gezichtje vrij, waardoor je het risico op verstikking voorkomt. Baby’s en dreumesen liggen vaak in zij- of rugligging en op borsthoogte. Jij ligt ernaast op je zij met je onderste arm boven het hoofd.
    Als je je knieën oprekt zorg je ervoor dat je baby als het ware in een kommetje ligt. Veilig, want hierdoor kan hij in bed zowel niet naar boven als beneden.
  • Temperatuur: samen slapen zorgt voor warmte en een hoge lichaamstemperatuur kan gevaarlijk zijn, dus kleed je kindje niet te warm. Zorg ook voor voldoende frisse lucht.
  • Dekens: alle dekbedden en kussens aan de kant, want voor je het weet frummelt je baby zich onder het dekbed en dat kan gevaarlijk zijn. Laat je kind liever een slaapzak dragen.

    Kijk voor meer nuttige informatie op www.veiligsamenslapen.nl.

ALLE LIEVELINGSMENSJES VERZAMELEN!

Naast alle voordelen vinden wij samen slapen ook gewoon reuze gezellig. We brengen als volwassenen toch ook niet voor niets graag naast onze partner de nacht door? Dat is nu eenmaal fijner dan alleen. En dat kan wat mij betreft dan ook prima met een lievelingsmensje extra. Knuffelen tijdens het slapen, hun geur die mij als de lekkerste parfum bedwelmt en bovenal relaxed wakker worden met elkaar. Want zeg nu zelf, wat is er nu mooier dan dag én nacht door te brengen met je lievelingsmensjes? Dat slaapt pas écht lekker!

 

Content our readers love

Favourite Reads

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *